с.Круша и с.Китка се включиха в конкурса ДЪРВО С КОРЕН 2012 !

с.Круша и с.Китка се включиха в конкурса ДЪРВО С КОРЕН 2012 !

В последния момент с.Круша и с.Китка се включиха в битката ДЪРВО С КОРЕН 2012! Дървото под което двете села възкресиха Осеновата Чешма.

Дърво Ясен /Осен/

Дървото е много старо , намира се в живописна долчинка между две варненски села Китка и Круша, в Община Аврен. Височината му е 20 м., диаметърът е 1.20 м., а обиколката е 3,5 м. Размерите му не са толкова внушителни, но дървото е известно и е на почит, защото под него извира вода!  И тази година – 2012  каптирахме извора под него и в корените му изградихме чешма – т.нар. Осенова чешма. Много ентусиазъм и работа, прецизност, доброволен труд, както и много дарения от радетели родиха тази Чешма. Водата й е бистра и студена, мека и годна за пиене /има необх.изследвания и разрешения/. Осенът стана Паметник на доброто!

История на дървото

През пролетта на 2012г. добри хората от двете села, провериха легендата, че от него извира вода и действително от корените на Ясена излезе вода/ с отлични качества за пиене /, като съградихме нова чешма – ОСЕНОВАТА ЧЕШМА.

При разкопаването излязоха интересни артефакти – дървени – дялани дъски /виждат се на снимките /, както и керамични плочки с различнирисунки по тях.

Легендата говори, че първото ползване на водата датира от преди 900 г., по време на един от кръстоносните походи, където около мястото на дървото са се водили битки.

По късно около 1700-1750 година /откогато датират керамичните плочки – дадохме ги във Варненския археологически музей за изследване / е имало светилище и вероятно в тия години е и посадено ДЪРВОТО – ЯСЕН.

През 2012г. е ТРЕТОТО възраждане на извора около дървото.

Водата по качества е изключителна и се говори дори за някои лековити свойства.

Ние почитаме дървото и водата, като от тази година взехме решение двете села да правим събор всяка година на 17 август,  деня преди успението на Св.Иван Рилски Чудотворец.

Характеристика на дървото

Дървото е ЯСЕН. С височина около 20 метра, обиколка 3.5 метра, диаметър 1.20 м. и възраст около 250 години.

Категория за номиниране – „ДЪРВО С КОРЕН 2012”